Vážime si vášho súkromia Aby náš web fungoval a bol bezpečný tak, ako očakávate, potrebujeme od Vás súhlas so spracovaním súborov cookies, t. j. súborov dočasne ukladaných vo vašom prehliadači.
Súhlas so všetkými cookies udelíte kliknutím na tlačidlo „Súhlasím a pokračovať“. Vaše preferencie môžete upraviť v nastavení volieb. Podrobnosti a všetky dôležité informácie nájdete tu.
Brus je pri posudzovaní diamantu najpodstatnejší atribút. Je však tiež jedným z najzložitejších termínov. Brus je jediný zo 4C, na ktorý nevplýva matka príroda ale ľudský faktor. To, ako je diamant brúsený a leštený z jeho hrubej podoby, zaručuje jeho výsledný lesk, brilanciu a celkovú iskru. Z tohto dôvodu hrá brus veľkú úlohu v určovaní ceny diamantu a preto je tiež dôležité, aby ste sa zoznámili so všetkými faktormi, ktoré ovplyvňujú kvalitu brusu pred nákupom. Aby sme pochopili diamantový brus, je nutné poznať anatómiu diamantu a jeho proporcie. Diamantové brusy sa triedia podľa certifikačného orgánu GIA (Americký gemologický inštitút). Využíva sa päťbodová stupnica v rozmedzí od „vynikajúci“ až po „chabý“, zatiaľ čo iné laboratóriá môžu používať alternatívne stupnice a terminológie nahradením napríklad „vynikajúci“ za „ideálny“. Vynikajúci alebo ideálny stupeň je udeľovaný diamantom s najvyššou úrovňou brilancie, zatiaľ čo „chabý“ stupeň znamená horší odraz svetla a menšiu iskru. Väčšina laboratórií a certifikačných orgánov poskytuje stupne brusu len pre okrúhle diamanty, ale niekoľko z nich rozšírilo klasifikáciu brusu aj na ďalšie diamantové tvary.
Prečítať si článok
Rutový brus – elegantná spomienka na minulosť
Diamantový brus nazývaný ruta či rozeta patrí k starožitným brusom. Tvorí ho plochý pavilón a kupolovitá koruna s 3 až 24 fazetami. Kladie vysoké nároky na čistotu, na farbu kameňa už nie. Oproti briliantu vyzerá väčší.
Prečítať si článok
Anatómia diamantu
Pre správne ohodnotenie brusu je nutné poznať optimálne rozmery diamantu a ich vzájomný pomer. Aj drobná odchýlka pôsobí na brilanciu, oheň a iskru.
Prečítať si článok
Faktory ovplyvňujúce kvalitu brusu
Proporcie, symetria a leštenie ovplyvňujú brilanciu, oheň a iskru diamantu. Presne definujú rozmery, ktoré ovládajú distribúciu svetla a krásu kameňa.
Prečítať si článok
Hodnotenie kvality podľa brusu
GIA vytvoril používanú škálu na hodnotenie brusu diamantu. Vynikajúci, veľmi dobrý, dobrý, priemerný a chabý sú základnými stupňami pri oceňovaní.
Prečítať si článok
Brúsenia a leštenia diamantov
Brúsenie diamantov predstavuje komplikovaný a vysoko špecializovaný proces, ktorý zahŕňa plánovanie, štiepenie alebo rezanie, leštenie a finálnu kontrolu.
Prečítať si článok
Vzor sŕdc a šípov - Hearts and Arrows
V roku 1980 sa v Japonsku zistilo, že pri pohľade zdola pomocou špeciálneho prehliadača vykazuje okrúhly diamant s výnimočnou symetriou vzor sŕdc a pri pohľade zhora šípy.