Stupne brusu klasifikované podľa jednotlivých tvarov diamantov
V súčasnej dobe väčšina laboratórií poskytuje stupeň brusu len pre okrúhle diamanty, pretože je ťažšie posúdiť ideálne proporcie pre rôzne hybridné tvary diamantov.
Na základe existujúcich hodnôt pre okrúhle brilianty a rozsiahleho výskumu existuje tabuľka odporúčaných rozmerov pre všetky tvary diamantov. Tieto hodnoty sú približné a slúžia len na celkové porovnanie, nie sú základným atribútom pre hodnotu diamantu.
Okrúhly briliantový tvar
Okrúhly briliant je najoslnivejší zo všetkých diamantových tvarov. Briliantový tvar bol vyvinutý Marcelom Tolkowskim (1899-1991), ktorý pochádzal z belgickej rodiny diamantových brusičov a okrúhly tvar odvodil z matematických výpočtov, ktoré maximalizovali lesk a rozptyl svetla.
Od svojho vzniku na začiatku dvadsiateho storočia sa okrúhly briliantový tvar stal najviac skúmaným a populárnym zo všetkých tvarov. Skladá sa z 58 faziet, prirodzene nadväzuje na tvar kryštálu surových diamantov a bol navrhnutý tak, aby poskytoval maximálnu brilanciu, krásu a lesk.
Poznáme taktiež tzv. „Cimplest tvar“, v ktorom sa brúsením vytvára okrúhly diamant iba z 18ich faziet. V roku 1980 v Japonsku sa zistilo, že ak okrúhly briliant s výnimočnou symetriou pozorujeme cez špeciálnu lupu alebo mikroskop, zobrazí vzor „Hearts and Arrows“ - Sŕdc a Šípov.
- Ak chcete vedieť viac o srdciach a šípoch, kliknite tu »
Nasledujúca tabuľka zobrazuje klasifikáciu briliantového tvaru:
OKRÚHLY TVAR
Brus | Excelentný | Veľmi dobrý | Dobrý | Priemerný | Slabý |
---|---|---|---|---|---|
Hĺbka % | 60 do 63 | 58 do 64 | 57 do 65 | 56 do 67 | <56 alebo >67 |
Tabuľa % | 53 do 58 | 52 do 62 | 51 do 65 | 50 do 67 | <56 alebo >67 |
Symetria | Veľmi dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
Leštenie | Veľmi dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
Modifikované briliantové tvary
Každý štýl diamantového brusu je iný. Tvary, ktoré boli vyvinuté na základe pôvodného okrúhleho briliantového brusu sú známe ako modifikované briliantové tvary. Medzi modifikované tvary (upravené briliantové brusy) patrí tvar princess (princezná), oval (oválny), heart (srdce), radiant (žiarivý), marquise (markíza), pear (hruška, slza) a trillion (triliant).
TVAR PRINCESS (Princezná)
Brus | Excelentný | Veľmi dobrý | Dobrý | Priemerný | Slabý |
---|---|---|---|---|---|
Hĺbka % | 62 do 73 | 60 do 77 | 57 do 83 | 55 do 84 | <56 alebo >84 |
Tabuľa % | 57 do 72 | 55 do 75 | 54 do 80 | 52 do 85 | <52 alebo >85 |
Symetria | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
Leštenie | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
- Ak chcete vedieť viac o tvare Princess, kliknite tu »
TVAR RADIANT (Žiarivý)
Brus | Excelentný | Veľmi dobrý | Dobrý | Priemerný | Slabý |
---|---|---|---|---|---|
Hĺbka % | 62 do 68 | 58 do 70 | 57 do 75 | 56 do 80 | <56 alebo >80 |
Tabuľa % | 58 do 65 | 56 do 70 | 54 do 75 | 53 do 79 | <53 alebo >79 |
Symetria | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
Leštenie | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
- Ak chcete vedieť viac o tvare Radiant, kliknite tu »
TVAR OVAL (Oválny)
Brus | Excelentný | Veľmi dobrý | Dobrý | Priemerný | Slabý |
---|---|---|---|---|---|
Hĺbka % | 58 do 64 | 57 do 66 | 56 do 68 | 46 do 71 | <46 alebo >71 |
Tabuľa % | 55 do 62 | 53 do 64 | 52 do 65 | 50 do 70 | <50 alebo >70 |
Symetria | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
Leštenie | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
- Ak chcete vedieť viac o oválnom tvare, kliknite tu »
TVAR PEAR (Hruška/Slza)
Brus | Excelentný | Veľmi dobrý | Dobrý | Priemerný | Slabý |
---|---|---|---|---|---|
Hĺbka % | 58 do 64 | 57 do 66 | 56 do 68 | 46 do 71 | <46 alebo >71 |
Tabuľa % | 55 do 62 | 53 do 64 | 52 do 65 | 50 do 70 | <50 alebo >70 |
Symetria | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
Leštenie | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
- Ak chcete vedieť viac o tvare hruška/slza, kliknite tu »
TVAR HEART
Brus | Excelentný | Veľmi dobrý | Dobrý | Priemerný | Slabý |
---|---|---|---|---|---|
Hĺbka % | 52 do 60 | 50 do 62 | 45 do 65 | 40 do 69 | <46 alebo >71 |
Tabuľa % | 55 do 62 | 50 do 62 | 52 do 65 | 50 do 70 | <50 alebo >70 |
Symetria | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
Leštenie | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
- Ak chcete vedieť viac o tvare srdce, kliknite tu »
TVAR MARQUISE
Brus | Excelentný | Veľmi dobrý | Dobrý | Priemerný | Slabý |
---|---|---|---|---|---|
Hĺbka % | 58 do 64 | 57 do 66 | 56 do 68/td> | 46 do 71 | <46 alebo >71 |
Tabuľa % | 55 do 62 | 53 do 64 | 52 do 65 | 50 do 70 | <50 alebo >70 |
Symetria | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
Leštenie | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
- Ak chcete vedieť viac o tvare markíza, kliknite tu »
Za najobľúbenejší z modifikovaných briliantových tvarov sa považuje tvar princess. Tvar radiant, ktorý môže byť štvorcový alebo obdĺžnikový, je zvyčajne zostavený zo 70 faziet, zatiaľ čo oválny tvar (ktorý je v skutočnosti predĺženým okrúhlym tvarom) má zvyčajne 58 faziet. Ostatné tvary ako slza, srdce a markíza majú obvykle 56-58faziet.
Ďalšie faktory, ktoré sa berú do úvahy pri modifikovaných briliantových brusoch sú:
Motýlí efekt: Niektoré módne tvary diamantov majú cez stred diamantu dva čierne trojuholníky, ktoré vyzerajú ako motýlik. Hoci motýliky sú normálne v niektorých fantazijných tvaroch, priveľký motýlik, znižuje krásu diamantu. V závislosti od veľkosti, uhlov a umiestnenia diamantových faziet, môže byť motýlik sotva viditeľný minimálny až veľmi výrazný. Vyskytuje sa vďaka odchýlkam v uhle pavilónových faziet, ktoré sú dlhšie ako širšie a to má za následok malé množstvo svetla presahujúceho cez diamant. Fazety sú striedavo svetlé a tmavé ako diamant, podľa zdroja svetla, ale v prípade diamantov s motýlím efektom niektoré aspekty zostávajú relatívne tmavé, bez ohľadu na pohyb.
Hrúbka rundisty: Šírka rundisty diamantov sa pri modifikovaných tvaroch mení omnoho viac, než u round/okrúhleho briliantu. Napríklad markíza, slza a srdce mávajú tenkú rundistu a sú extrémne tenké na koncoch. Stáva sa, že štrbina medzi dvoma polovicami v tvare srdca môže byť tenšia a tvar princess, ktorý má hranaté rohy, môže mať veľmi tenkú rundistu. Vo všeobecnosti sa snažíme zabrániť pritenkej rundiste (z dôvodu vylamovania sa faziet) a taktiž prihrubej (z dôvodu udržania nadmernej hmotnosti na úkor veľkosti diamantu).
STUPŇOVÉ TVARY
TVAR EMERALD (SMARAGD)
Brus | Excelentný | Veľmi dobrý | Dobrý | Priemerný | Slabý |
---|---|---|---|---|---|
Hĺbka % | 58 do 65 | 55 do 70 | 52 do 75 | 50 do 80 | <50 alebo >80 |
Tabuľa % | 60 do 65 | 59 do 70 | 56 do 75 | 53 do 79 | <53 alebo >80 |
Symetria | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
Leštenie | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
- Ak chcete vedieť viac o tvare smaragd, kliknite tu »
TVAR ASSCHER (ASSCHEROV TVAR)
Brus | Excelentný | Veľmi dobrý | Dobrý | Priemerný | Slabý |
---|---|---|---|---|---|
Hĺbka % | 58 do 65 | 55 do 70 | 52 do 75 | 50 do 80 | <50 alebo >80 |
Tabuľa % | 60 do 65 | 59 do 70 | 52 do 75 | 50 do 80 | <50 alebo >80 |
Symetria | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
Leštenie | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
Stupňové tvary majú šikmé štvorstranné fazety, ktoré sú brúsené pod tabuľou a paralelne k rundiste diamantu. Ich rohy sú všeobecne brúsené ako pravouhlé, čo môže spôsobiť slabnutie faziet a tým aj prasknutie diamantu. Výhodou stupňových tvarov je, že zachovávajú väčšiu hmotnosť surového diamantu ako okrúhly briliantový tvar, na druhej strane sú však viac viditeľné inklúzie a nedostatky diamantu. Vzhľadom k tomu, že pavilón a koruna sú pomerne plytké, stupňovo brúsené diamanty nie sú vo všeobecnosti až také iskrivé ako okrúhle brúsené diamanty, zvýrazňujú skôr čistotu a transparentnejší vzhľad.
- Ak chcete vedieť viac o Asscherovom tvare, kliknite tu »
Zmiešaný brus
TVAR CUSHION (TVAR VANKÚŠIK)
Brus | Excelentný | Veľmi dobrý | Dobrý | Priemerný | Slabý |
---|---|---|---|---|---|
Hĺbka % | 62 do 68 | 58 do 70 | 57 do 75 | 56 do 80 | <56 alebo >79 |
Tabuľa % | 58 do 65 | 56 do 70 | 54 do 75 | 53 do 79 | <53 alebo >80 |
Symetria | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
Leštenie | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Dobrý až excelentný | Priemerný až excelentný | Slabý až excelentný |
Cushion (Vankúšik) tvar je najčastejší zmiešaný tvar, ktorý kombinuje prvky z oboch tvarov - modifikovaného a stupňového - za účelom zachovať karátovú hmotnosť (stupňový tvar) a brilanciu (modifikovaný tvar). Koruna je vytváraná podobne ako u briliantového tvaru a pavilón ako pri stupňovom tvare. Hoci zmiešané tvary sú relatívne nové, historicky siahajú až do roku 1960.
Cushion je jedným z najmenej jednotných diamantových tvarov a vytvára sa v rôznych variantoch. Všeobecne môžeme rozdeliť tento tvar do dvoch kategórií: na cushion briliantový tvar a cushion modifikovaný briliantový tvar.
- Ak chcete vedieť viac o tvare vankúšik, kliknite tu »
Historické tvary
Existuje aj celá rada historických diamantových tvarov, ktoré zostávajú populárne ako klasické štýly diamantov. Delíme ich na:
Starý tvar: štvorcový tvar diamantu s jemne zaoblenými rohmi a fazetami briliantového štýlu. Koruna je typicky vysoká, ale tabuľka je malá, pričom kulet je dosť veľký, aby bol viditeľný z hornej časti kameňa.
Starý európsky tvar: je štvorcovým tvarom diamantu taktiež s briliantovými fazetami a jemne zaoblenými rohmi. Atribúty diamantu sú brúsené podobne ako u starého tvaru.
Tvar Ruže: v tomto tvare sú fazety geniálne usporiadané do skupín, ktoré tvoria diamant, ktorý pripomína otvorený púčik. Brus ruže sa obvykle skladá z 12 alebo 24 trojuholníkových faziet, ktoré sa rozvetvujú z jedného bodu. Koruna je nadvihnutá a diamant nemá pavilón. Tento tvar stratil svoju popularitu na začiatku 20. storočia kvôli nedostatočnému lesku.
- Ak chcete vedieť viac všetkých tvaroch, kliknite tu »